טיפול בדיכאון

דיכאון

בשנים האחרונות קיימת התקדמות מרשימה בפיתוח טיפולים חדשניים בדיכאון. שינוי משמעותי שחל הינו גם התפיסה לגבי מה זה דיכאון, מהפרעה בלעדית, הדיכאון הפך למנעד של סימפטומים שיש להם קשר לקוגניציה, נוירולוגיה, רגשות והתנהגות. דיכאון הינו הפרעת מצב רוח שתתאפיין בתחושה תמידית של מצב רוח ירוד, עצבות וחוסר עניין שיכול להימשך מעל לחצי שנה.
האבחון הקליני יאובחן לרוב אצל פסיכיאטר כשאבחנה מדויקת ודרכי הטיפול הינם קריטיים להעלמות הדיכאון. דיכאון יהיה שונה בעיקרו מתנודות במצב הרוח, משהו שנחשב לנורמלי מהחיים – תגובות רגשיות זמניות לאתגרי היומיום לא נחשבות לדיכאון. בצורה דומה, היגון שיכול להגיע בעקבות מוות של אדם יקר גם הוא לא דיכאון, כל עוד הוא חולף. יחד עם זאת, דיכאון יכול להיות נוגע לאבל, ולכן כשהוא נובע מאובדן הוא מכונה ״אבל שהוא מורכב״. איך נדע שאנחנו בדיכאון? כיצד מטפלים היום בדיכאון ואילו שיטות טיפול מועדפות?

איך נדע אם אנחנו סובלים מדיכאון?

אחד הקשיים המשמעותיים של טיפול בדיכאון הינו ההכרה בקיומו. להלן כמה שאלות שניתן להשיב עליהן ואם בהתייחס לשבועיים האחרונים נענו בחיוב השאלה הראשונה ולפחות עוד ארבע נוספות, סביר להניח שאתם סובלים מדיכאון.

  • האם אתם מרגישים עצובים, מיואשים רוב הזמן?
  • האם אתה חווים ירידה בהנאה בכל מה שאהבתם לעשות בעבר (פעילות פנאי/ חברתית)?
  • האם אתה מתקשים לישון בצורה חריגה?
  • האם אתה חשים עייפות מרובה?
  • האם יש לכם שינוי בתיאבון?
  • האם אתה חושבים הרבה על מוות או פגיעה בעצמכם?

אם קיימת סבירות שאתם סובלים מדיכאון, זה הזמן לא להתלבט ולטפל בו בפנייה לסיוע מקצועי. מחיר ההתלבטות עלול להיות כבד – דיכאון ממושך. הפרעות במצב רוח יכול לקבע רגשות פסימיות ולעיתים גם לפגוע בעבודה וביחסים הבין אישיים באופן שרק יעצים את הדיכאון. לכן, כשקיים חשש למצב של דיכאון רצוי להתייעץ עם איש מקצוע ולקבל סיוע והכוונה לגבי טיפול.

שיח או תרופה?

כיום רוב הפסיכולוגים והפסיכיאטרים טוענים שטיפול פסיכולוגי על ידי שיחות בין מטפל למטופל הינה אחת הדרכים החיוניות ביותר לטיפול בדיכאון מאחר שדיכאון כשלעצמו לא מאפשר שיחה שהיא זורמת בכל הנוגע לשינוי תחושותיו של המטופל. למרות התרומות של תרופות פסיכיאטריות, אף אחת מהן שהיא נוגדת דיכאון לא הצליחה להגיע לרמות הדיוק והאפקטיביות שיכולים להציע הטיפולים הפסיכותרפיים. על כן, היום נכון לומר שלהפרעות דיכאון וחרדה הטיפול היעיל ביותר הינו שילוב של טיפול תרופתי נוגד דיכאון יחד עם טיפול פסיכותרפיה מכל סוג.

שתי שיטות טיפוליות בפסיכותרפיה

שיטות הפסיכותרפיה שמוכחות היום כיעילות מאוד לטיפול בדיכאון, נבחנו במאות מחקרים קליניים מבוקרים והן – טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) ופסיכותרפיה בין-אישית (IPT). מדובר בטיפולים שמתמקדים בזיהוי מוקד הבעיה ובפעולה אקטיבית להשגת מענה. שתי השיטות הללו הינן מוגבלות בטווח של זמן ומתרכזות בהווה, כשהמטרה שלהן היא לסייע למטופלים להחזיר את חווית השליטה לתפקוד ולרומם את מצב הרוח שלהם. בזמן ששיטת טיפול CBT עוסקת בעיקר במחשבות, רגשות והתנהגות, ובתקשורת ביניהם, טיפול IPT יתמקד ביחסים ועימותים בין-אישיים בחייו של המטופל כעת, או מוות של אדם קרוב, שמה שיכול לערער את מערכות היחסים הבודדות בחייו.

המאמר נכתב בשיתוף אורי פוקס – בעל תואר שני בעו"ס מטופל CBT מסמך

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

מאמרים נוספים שיעניינו אותך